Luksusfellen – Realitet eller oppspinn?

Luksusfellen er muligens blant de mest ikoniske programmene som har rullet over TV-skjermen de siste ti årene. Programmet, som lar eksperter innen økonomi få innsyn hos skakkjørte nordmenn, er dessuten meget populært hos folk flest. De fleste vil rett og slett vite hva dette programmet går ut på. Her er det kanskje først og fremst de ekstreme historiene som tiltrekker folk til skjermen. Vi ser nemlig deltaker etter deltaker i programmet som har flere hundretusen i forbruksgjeld, og programmet viser deres triste levevilkår, med regninger som ligger strødd i hjemmet – da ofte uåpnede.

Men er det egentlig sånn situasjonen ser ut i markedet? Er det virkelig sånn at en majoritet av de som tar opp forbrukslån ikke klarer å betjene sine hjem, og rett og slett ender opp hjemløse? Realiteten er ganske annerledes fra det Luksusfellen her presenterer. Det er derimot naturlig, i den grad at dette er et TV-program, og ikke en dokumentar. Luksusfellen er rett og slett reality, og deres mål er nok å få frem følelser hos seerne. Det er derfor en ofte viser frem deltakere som kjøper godteri og røyk, eller dyre biler til flere titusener hvert år. Selv om noen låntakere sliter med betjeningen av forbrukslån, så maler Luksusfellen et farlig feil bilde.

Hva er egentlig sannheten bak gjelden?

Gjeld er aldri lånetilbyder sin feil, noe Luksusfellen fort får det til å se ut som. Programmet bygger opp en slags ”oss mot dem” mentalitet som blir helt feil fremstilt i løpet av sesongene. De personene som er med i programmet, akkurat som alle andre mennesker i gjeld, har kommet til sitt punkt helt av seg selv. Derfor er det synd at programmet forsøker å angripe bransjen for forbrukslån. Den gir tross alt de individene som klarer å betjene sine lån en veldig god deal – de kan nemlig nyte gleden av å finansiere de tingene de skulle ønske seg på en helt unik måte.

Folk flest klarer seg godt med gjelden sin, da de vet akkurat hvor mye de kan betjene hver måned. Oftest er de individene som er med på Luksusfellen individer som av forskjellige årsaker har ignorert grensene for hvor mye de kan betjene av et lån. Dette er altså personer som er et ganske stort unntak av individene som ellers tar opp fornuftige beløp, og betaler tilbake så snart verdiene fra forbrukslånet er tjent opp igjen, og fristene for lånet begynner å nærme seg. Allikevel er selvfølgelig disse individene veldig lite interessante, og dermed er det helt klart grunnlag for at Luksusfellen aldri vil vise disse personene.

Ikke tro alt du ser på TV eller leser i mediene

Kort og godt er Luksusfellen bare en håndfull eksempler på situasjoner det går helt galt for folk. Allikevel finnes det flere tusener lykkelige situasjoner for hver gjeldssituasjon som Luksusfellen viser frem. Dette beviser at en ikke bør tro alt en leser i media og ser på TV, da disse tross alt skal selges. Luksusfellen er kanskje et interessant program, men det er allikevel et misledende program, noe som handler aller mest om salg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *