Meditasjon i naturen

I en travel hverdag kan det være lett å glemme å stresse ned innimellom og glemme de tusen tankene som svirrer rundt i hodet vårt til daglig. Hjernen vår er konstant opptatt med å tenke på ting som har skjedd i fortiden, eller ting som skal skje i fremtiden. Ofte glemmer man litt å leve i nuet, men noen ganger må man bare ta en liten time-out. For mange av oss er dette vanskelig. Da kan meditasjon være verdt å prøve ut.

”Men hva er egentlig meditasjon?” spør du deg selv. Selve ordet kommer fra det latinske ”meditatio”, som betyr ”å dvele over”, ”å reflektere” eller ”å kretse rundt”. I bunn og grunn handler det om å finne en indre ro ved å stenge av tankene som konstant kretser rundt i hodet ditt. Det finnes flere forskjellige metoder både med hensyn til mål og utgangspunkt, men enkelt sagt er meditasjon et verktøy for å jobbe med sinnet ditt.

Videre så lurer du kanskje på hva hensikten med dette er. Et ordtak fra Buddha sier at «Hemmeligheten for å oppnå helse i både kropp og sjel er å ikke sørge over fortiden, bekymre seg for fremtiden eller se for seg alt som kan gå galt, men å leve fullstendig oppslukt i nuet». Først og fremt kan det lære deg å få kontroll over sinnet ditt. Av alle disse tusenvis av tankene som flyr gjennom hodet ditt, handler mange av dem om ting du kanskje er bekymret for eller stresser over. Dette kan slite hodet ut innimellom. Meditasjon kan lære deg å bli en ”observatør” av tankene dine. Med dette menes det at du kan lære å se tankene utenfra, og på den måten bli din egen sjef over tankene. På grunn av dette er det dokumentert at meditasjon blant annet kan forbedre konsentrasjonsevne, gi mer energi, redusere stress.

Så hvordan kommer man i gang med meditasjon? For å komme i gang må man finne et sted å praktisere meditasjonen. Det kan lønne seg å finne et fast sted, da du etter hvert vil assosiere dette stedet med meditasjon. Om man har mulighet vil et sted i naturen være ypperlig. Naturen har nemlig virkning på sinnet vårt, og man åpner seg for inntrykk, lukt og lyd. Dermed er dette et fint sted å finne ro og refleksjon. Deretter skal du sette deg i en avslappet stilling, eksempelvis på en treningsmatte med beina i kors. Det er imidlertid ikke alle av oss som har mulighet til å komme oss ut i naturen hver dag. Alternativt kan du legge deg på ryggen i sengen og avspille et lydspor med naturlyder på. Da vil det være avgjørende at du ligger komfortabelt, og en god seng, eksempelvis fra her, kan sikre dette.  Videre skal du prøve å tømme hodet for tanker og kun fokusere på pusten.  Dette kan være vanskelig de første gangene, men etter hvert som du øver deg på å praktisere meditasjon så vil færre og færre forstyrrende tanker dukke opp.

Forhåpentligvis vil du etter en stund kunne merke forskjell på din egen velvære og stressnivå. Det viktigste å huske på er at man må praktisere det man har lært. Det vil kreve både trening og tålmodighet for å bli flink til å meditere, men når man først har kommet så langt vil man ha et viktig verktøy tilgjengelig som man kan ta i bruk når man ønsker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *