Meditasjon – Finn deg selv med musikk
I en stadig mer stressende og anspent hverdag er det også blitt viktigere å kunne slappe av og finne roen innimellom. Bruksområdene til meditasjon er mange, og studier har vist at selv små mengder meditering er nok til å gi en varig positiv helseeffekt.
Meditasjon kommer i mange ulike innpakninger, men hovedmålet er i bunn og grunn det samme; oppnåelse av en bestemt sinnstilstand der du finner deg selv og din indre ro. Meditasjon foregår både med eller uten veiledning, og med eller uten musikk. Variantene er mange, og derfor anbefales det å prøve de ulike typene for å se hva som passer deg best. Musikk er et godt hjelpemiddel for mange, og vi har sett nærmere på hvordan metoden brukes i praksis.
Først å fremst er det viktig å påpeke at musikk ikke er en del av tradisjonell buddhistisk meditasjonspraksis, men det betyr ikke at metoden ikke kan brukes. Det er allikevel viktig å bruke musikken på riktig måte, slik at den ikke blir et uromoment i seg selv. Hva menes med et uromoment? Musikk med vokal er et godt eksempel på hva som ikke bør brukes. Hjernen aktiveres automatisk av sanger med tekst, og bør derfor unngås. Bruk heller en form for instrumentalmusikk som du under andre omstendigheter også ville funnet avslappende. Repeterende lydbånd av naturlyder eller støy, såkalt «white noise», kan også brukes. Eksempler på dette er lyder av fossefall, regnbyger, bølger etc.
Det anbefales å meditere tidlig på dagen, og ideelt sett før frokost. Her er det selvsagt store individuelle forskjeller, men dette er et gunstig tidspunkt hvis man ønsker å legge et godt grunnlag for dagen. Tenn gjerne et lys før du begynner, sett på rolig musikk og sett deg godt oppreist i en høyrygget stol, med bena plantet på gulvet. Her gjelder det å finne en hårfin balanse mellom å ikke være for komfortabel eller for ukomfortabel. Ta deg god tid og sett i gang når du er klar.
Ta noen gode pust før du begynner, inn med nesen… og ut av munnen. Lukk øynene og fokuser på de fysiske sansene, kjenn kontaktpunktene mellom kropp og stol, og lytt til lydene i rommet. Etter noen minutter retter du fokus mot pusten. La pusten komme naturlig og fokuser på hvordan den kjennes ut fra åndedrag til åndedrag. Legg merke til om den er rolig, anspent, kort eller lang. Observer hvordan hvert åndedrag er forskjellig fra det foregående. Under denne prosessen vil nye tanker stadig dukke opp, og det er helt normalt. Anerkjenn hver tanke som dukker opp, men ikke dvel med den. Når du har registrert en tanke, lar du den ganske enkelt passere. Hver gang du opplever å bli forstyrret av en tanke retter du fokus tilbake på pusten, og fortsetter øvelsen til du er ferdig.
Meditasjon er vanskelig å beherske i begynnelsen, og det er derfor viktig å ikke være for hard mot seg selv. Prøv å ikke fokuser på om teknikken er riktig eller gal, og ikke forvent resultater på dagen. Som med alt annet, må også meditasjon øves på før det kan mestres. De spesielt interesserte kan oppsøke meditasjonens røtter i India, og få opplæring fra en mester. Fair-lån.no er et selskap som hjelper deg å realisere dine drømmer.