Hvordan velge den beste vaskemaskinen for akkurat dine behov

Utvalget av vaskemaskiner er idag veldig bredt. Dette er flott, men det kan også være overveldende å få en oversikt over alt som er på markedet og hva som vil være riktig for dine behov. For å kartlegge behovet ditt, kan det være nyttig å ta stilling til noen grunnleggende spørsmål om hva som er viktigst for deg når det gjelder maskinen.

Vil du ha med frontmating eller toppmating?

Toppmatere kan gi større vaskekapasitet for en maskin med samme ytre størrelse, mens de fleste faktisk bruker mindre vann enn en frontmater. Toppmateren kan være veldig dyp, og dette må du ta hensyn til ved kjøp, da man vil jo gjerne kunne rekke ned til bunnen for å kunne få ut alle klærne. De kan vaske raskere og kan åpnes midt i et vaskeprogram

Frontmatere kan generelt være litt dyrere enn toppmatere, men disse vasker bedre og er som regel mer skånsomme mot klærne. Frontmateren kan ha høyere sentrifugeringskraft slik at klærne trenger mindre tid for å tørke, og kan dermed være energibesparende ved at tørketrommel bruker kortere tid på å tørke klærne. De er også generelt mer effektive når det gjelder vann- og energiforbruk.

Hvor stor plass har du til maskinen?

Det kan være lurt å måle opp nøyaktig hvor mye plass du har til maskinen, og finne en som passer både rent praktisk, men også estetisk. Hvis du har begrenset med plass kan du også vurdere en kombinert vaske-tørk maskin, men husk at disse ikke vasker og tørker samtidig, så det er ingen tid å spare på å ha en slik.  

Hvor mye vasker du normalt sett per uke eller måned?

En vaskemaskins størrelse (trommestørrelsen) kan ha betydning for energiforbruket. Hvis du har en større husholdning kan du spare energi på å ha en større maskin, da du vil med dette redusere antall vask som du trenger å kjøre per uke. Hvis du derimot har en liten husholdning kan det være gunstigere med en mindre vaskemaskin som bruker mindre energi per vask. Her bør du også vurdere om husholdningen kan vokse, da to vask med en mindre maskin vil kreve mer energi enn en vask på en større maskin, og vil også forkorte maskinens levetid.  

 

Er lydnivået viktig?

Motortypen kan påvirke lydnivået. Børstefrie motorer er mer stillegående, men fører gjerne til at maskinen koster noe mer. Generelt sett har børstefrie motorer lenge levetid. Noen vaskemaskiner har også tilleggslyddempning innebygget som en ekstra egenskap.

 

Har du bruk for hurtigvask?

Hurtigvasken på en maskin kan være så rask som 15 minutter, mens en typisk hurtigvask vil være på 30 minutter. Her er det viktig å vite at vasken ikke vil være så grundig, og denne funksjonen passer kun for tøy som ikke er veldig skittent. For slikt tøy kan hurtigvasken være energibesparende i tillegg til den tiden du sparer.

Se våre oppdaterte rangeringer av de beste vaskemaskiner som finnes på markedet i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *