Derfor elsker nordmenn engelsk fotball

Ah, endelig er det høysesong for engelsk fotball! Sporten hvor vi hjemme fra stua kan følge med på favorittlaget vårt mens de jobber steinhardt på banen, gir sitt alt og etterpå forhåpentligvis kan vise til resultater som står i forhold til innsatsen. Nordmenn elsker engelsk fotball. Sånn er det bare.

Men hvorfor gjør vi det? Er det den store spenningen? Alle pengene som er i omløp under hver eneste kamp? Er det nivået på spillet og spillerne? Er det det faktum at reglene er forholdsvis lette å forstå, og kampene lette å følge med på? Er fotball for alle?

Startet tidlig

Arthur Hopcraft om engelsk fotball: «Tingen med fotball i Storbritannia er at det ikke er en sport folk bare driver med, som cricket eller tennis. Den er bygd inn i psyken, like innebygd som det onkler og skolearbeid er for barn. Det er ikke et fenomen, det er en hverdagssak.»

Allerede på 70-tallet skrev norsk presse like mye om norsk og engelsk fotball. Allerede da begynte fanatismen ovenfor andre klubber enn de norske. Kanskje var det da nordmenn oppdaget tilhørigheten og identiteten ved å velge seg sin egen klubb å følge. Fanklubbene minsker ikke. Engelsk fotball vokser i Norge også, og da kanskje spesielt Liverpool.

Med sin nylige Champions League triumf og storspill, så har laget blitt en enda større favoritt blant unge. Om du er interessert i å lese mer, så kan en blogg om Liverpool være perfekt lesestoff for deg.

Vi får dessuten stadige oppdateringer gjennom generell media på hvordan det går med spillerne, managerne og laget. I overgangsvinduet kan vi følge med på hvem som kjøpes og selges, og siden fotball infiltrerer hverdagen vår, er det naturlig at det blir en stor interesse for mange. Mange påstår at fotballinteressen er medieskapt.

Under en kamp i Premier eller Champions League, kan vi være dommere fra stua vår. Vi kan være med kommentatorene på å bedømme både spillerne, strategien og ikke minst dommernes avgjørelser underveis i kampen. Vi er både tilskuere og deltakere. Det er en kombinasjon som er helt unik for fotballen!

Høyt spenningsnivå

Det skjer mye på banen, og spenningsnivået er høyt omtrent hele tiden. I en god fotballkamp sitter man i høyspenn 90% av kampen. Dette forekommer ikke sjelden i engelsk fotball, ettersom nivået er såpass høyt og det handler om enorme summer. Motivasjonen blant spillerne er høy, og tempoet blir deretter.

Det skjer rett som det er at norske supportere tar en tur til England for å følge med på, og heie fram, laget sitt under enkelte kamper. Noen selskap tilbyr fotballreiser til England med full pakke. Fotballreiser er særs populært, og prisene er som regel tilsvarende høye, fordi de kan.

Engelsk fotball gir grobunn for drømmer for våre små også. Mange barn i Norge starter å spille fotball tidlig. Mange av de har en drøm om å spille for Liverpool, Everton, Arsenal, Wolverhampton eller Manchester United, for eksempel. Drømmer gir motivasjon. Kanskje vi har en potensiell ny favorittspiller i nabolaget?

Vi kan absolutt hente inspirasjon fra England. Nå nylig var også Rosenborg farlig nært å havne i Champions League, sammen med mange av Englands absolutt største. England er ikke uoppnåelig, spillemessig eller fysisk. Kanskje det også er en grunn til at vi elsker engelsk fotball? At vi elsker å drømme?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *