Slik har kommunikasjonen utviklet seg
Kommunikasjon er disiplinen der to eller flere individer på en eller annen måte sender og mottar signaler eller meldinger til hverandre. Her sender den ene parten sin informasjon, før den andre prosesserer og gjerne svarer relevant til den originale kontakten. Det høres ut som en enkel disiplin, men allikevel finnes det i dag universitetsstudier opp til doktorgrad, den høyeste studietittelen, innenfor akkurat dette feltet.
Kommunikasjon er faktisk alt annet enn enkelt å forstå seg på. Dette kompliserte feltet er derimot helt essensielt for livets gang, og det er nettopp derfor så mange investerer stort i det. Fra privatpersoner til bedrifter, så benytter vi oss av kommunikasjon døgnet rundt – det være seg om det er for det sosiale, eller simpelthen bare i en jobbsetting. Men denne kommunikasjonen er alt annet enn enkel å forstå seg på. Det som funket for bare et par tiår siden fungerer ikke i dagens samfunn. Hvilken retning har kommunikasjonen egentlig tatt?
Er kroppsspråket på vei ut?
Tradisjonelt har forskere sagt at kroppsspråket står for en majoritet av vår kommunikasjon. Her har tall mellom 50% og opp til så mye som 90% blitt diskutert. Uansett er vitenskapen enstemmig om at kroppsspråk, slik som smil, øyne, hender, også videre, har mye å si i kommunikasjonen. Men med innførselen av sosiale medier slik som Twitter kan det virke som om dette har endret på seg ganske så drastisk. Aldri før har vi nemlig brukt mindre tid på kroppsspråk innenfor kommunikasjonen.
Dette kan tyde på at kroppsspråket sakte men sikkert vil fases ut fremover i tid. Det er ingen tydelige tegn, foreløpig, på at nordmenn eller andre folkeslag kommuniserer dårligere over sosiale medier. Faktisk kan forskningen heller tyde på at individer kommuniserer ærligere og med mer presisjon rent språkmessig – det vil si, man går mer i dybden for å unngå misforståelser som kroppsspråk, tone, og andre elementer ellers ville ha gitt bort intensjonen bak. Dette er en meget interessant utvikling, og kanskje den aller mest prominente innenfor kommunikasjon og sosiale medier sin effekt på dette feltet.
Hvordan vil vi kommunisere i fremtiden?
Alt tyder på at kommunikasjon i fremtiden i større grad vil foregå over digitale meldinger. Det er lett tilgjengelig, og ikke minst med innførselen av meget høy kvalitet på video chat, så trenger vi ikke engang å bekymre oss for pekepinner slik som smil og øyekontakt. Kroppsspråket vil nok fortsatt være tatt ut av vurderingen, med tanke på at det ville vært unaturlig å vise mer enn ansiktet i en videochat. Allikevel står poenget fortsatt.
Kommunikasjon som et studie er derfor kanskje en av de mest tankevekkende retningene en kan gå. En kan få seg jobber innenfor bedrifter, men en kan også utvikle seg selv personlig og bli bedre på å kommunisere godt. Kanskje viktigst av alt dog, en kan forstå hvordan kommunikasjon har utviklet seg, og ikke minst hvordan det vil utvikle seg i et rasende tempo fremover i tid. Kun fantasien kan i grunn forestille seg hvordan vi kommuniserer i fremtiden!